Trendikatsaus 2025:
Nämä ruokatrendit vahvistuvat ja hiipuvat

Inspiransin trendikatsaus 2025 on julkaistu. Uusin trendikatsaus kertoo kiinnostavista muutoksista isoissa ruokatrendeissä.

Nostalgia ja turvalliset klassikot saavat väistyä, nyt lohtua haetaan ”överikokemuksista”

Viime vuonna kerroimme, miten taloudellisesti ja poliittisesti epävarmat ajat ovat vahvistaneet turvallisuuden kaipuuta. Lohtua ja turvallisuuden tunnetta haettiin tutuista ja turvallisista lapsuuden klassikoista ja lohturuoka oli ilmiönä kansainvälisesti nousussa.

Nyt taantuma-aikana vahvistunut nostalgia ja lohtu -trendi näyttää väistyvän. ”Lohtua” haetaan tutun ja turvallisen sijaan mahdollisimman erikoisista ja eksoottisista ruokakokeiluista. Leikkisyys, rohkeus ja hulluttelu ovat nousussa niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä eikä klassisia sääntöjä ja rajoja tarvitse kunnioittaa. Miten tämä näkyy käytännössä ja kuinka pitkälle rajojen rikkomisessa voidaan mennä? Tästä kerromme tuoreimmassa trendikatsauksessamme.

Ruokahifistelyn tilalle nousemassa lempeys, rentous ja epätäydellisyys

Elämyksellisyys ja ruokaseikkailut on pitkään ollut merkittävä kuluttajatrendi ruoassa. Ravintoloista on haettu ainutlaatuisia elämyksiä ja kokemuksia. Kotikeittiöissä puolestaan on hifistelty toinen toistaan haastavampien reseptien parissa. Samaan aikaan odotukset ruokaa ja syömistä kohtaan ovat kasvaneet sekä arkena että juhlissa, ja erityisesti sosiaalisen median silotellut ruokakuvat ovat olleet omiaan vahvistamaan ruokaan liittyviä suorituspaineita.

Vastatrendinä ruokahifistelylle onkin nousussa tietynlainen lempeys ja rento suhtautuminen ruokaan ja ruoanlaittoon. Lempeys ja rentous voi ilmetä tarkoituksenmukaisena epätäydellisyytenä ja tahallisina ”ylilyönteinä” tai hienovaraisemmin tietoisena riman alentamisena esimerkiksi juhlien hostaamisessa. Myös lempeys ja rentous -trendiä avaamme tarkemmin trendikatsauksessa.

Trendikatsauksessa syväluotaus ruokatrendeihin

Mikäli haluat kuulla näistä ja lukuisista muista ruokatrendeistä lisää, kutsu meidät esittelemään tuoreinta trendipäivitystämme. Trendikatsauksessa kerromme, miten megatrendit ja isot ruokatrendit näkyvät ruokakulttuurissa Suomessa ja Ruotsissa sekä millaisia kehityskulkuja trendeissä on havaittavissa.

Kattava trendikatsaus opettaa koko organisaatiota tulevaisuusajatteluun ja trendien seuraamiseen sekä tarjoaa siihen helposti sovellettavan viitekehyksen. Se tuottaa näkemystä trendien kaupalliseen hyödyntämiseen ja palvelee konseptikehitystä inspiroiden luovaa ajattelua ja konseptien muotoilemista.

Trendityöpaja konseptien muotoilemiseksi: Kaikki potentiaali irti trendeistä

Trendit tarjoavat antoisaa pohjaa konseptikehitykselle ja varsinkin insightien muotoilemisen pohjaksi. Autamme saamaan kaiken ilon irti trendeistä fasilitoimalla trendityöpajoja. Työpajoissa muotoillaan konsepteja yhdessä, tuoretta trendiraporttia hyödyntäen. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Jutta Pekkarinen
Kirjoittanut

Jutta Lahtinen

13.02.2025

Ota yhteyttä!

Mikäli innostuit ruokatrendeistä ja haluat kuulla lisää, kutsu meidät esittelemään uusinta trendipäivitystämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Nimi*
Uutiskirje
Tietosuojaseloste*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Takaisin ylös