Kesäsyömisen trendit: sesonkiajattelu, nostalgian kaipuu ja grillaamisen uudet tuulet

Kesä on suomalaisen keittiön parasta aikaa. Kun loma koittaa, rakennetaan erityisyyttä arjesta poikkeavalla syömisellä. Suomalaisen kesäruokailun ytimessä on rentous ja ulkoilmasta nauttiminen.

Paikallinen lähiruoka ja sesonkiajattelu ovat olleet pitkään voimistuneita trendejä ja kesä on näiden kulta-aikaa, kun kotimaiset vihannekset ja marjat kypsyvät. Tänä kesänä raparperia hyödynnetään ennennäkemättömän laajasti. Meidän vinkkimme ovat raparperi-spitzer, ruskistettu raparperivoi ja pekoniin käärityt raparperit.

Kesäruoasta ei voi puhua ilman grillausta. Nyt grillaus on alusta loppuun helppoa. Valmiit lisukkeet ja lihat voi pistää astiassa grilliin, lisukesalaatteihin sekä maustekastikkeisiin on tullut runsaasti valikoimaa sekä grillipaleteista saa kätevästi montaa eri sorttia samasta pakkauksesta. Myös raakamakkaroiden saatavuus on räjähtänyt ja variantteja löytyy eri lihoista, eri maailman kolkista, eri mauilla – löytyypä omansa myös Huuhkajien kannattajille.

Makuihin ja tuttujen grilliherkkujen tuunaamiseen on haettu inspiraatiota pitkään maailmalta, kuten korealaisesta ja meksikolaisesta katuruoasta. Kokeile vaikkapa Elotes-maisseja. Nyt makuina näkyy myös mm. Ranch ja Smoky.

Lidillä on ollut pitkään Grillimaisteri, S-Ryhmä lanseerasi viime kesänä ja jatkaa yhteistyötä Tomi Björckin kanssa aasialaisiin makuihin keskittyneellä premium-grillaussarjalla sekä nyt K-Ryhmältä tuli Grillaa-sarja, jota mainostetaan osuvasta sloganilla ”Grillaa ihan Pirkka Hintaan”.

Maailman myllerrys on lisännyt kiinnostusta paitsi edullisiin vaihtoehtoihin, myös nostalgiaa ja turvallisuuden kaipuuta. Tästä hyvä esimerkki on jäätelöihin tuodut klassikkomaut – kuten Jaffakeksi-jäätelö. Myös vegaanisia vaihtoehtoja tulee joka kesä lisää – herkkumauista tinkimättä.

Juomissa rulettaa edelleen holittomuus, seltzerit, spritzit (tänä kesänä limoncello), coctailit tölkeissä, premium-limut (kuten Raparperi Sour) ja pienpanimot. Klassikkodrinkkejä tehdään nyt myös suomalaisista aineksista – kuten mustikka-sangriaa. Käärijä-huuma siivittää varmasti Pina Coladan suosiota ja hittijuoma ananaslonkero soveltuu siihenkin.

Me inspiranslaiset toivotamme herkullista kesää!

Malin Karlsson
Kirjoittanut

Malin Karlsson

26.06.2023
Takaisin ylös