Trendiraportti päivitetty –
Vastuullisuustrendin
monet ilmentymät
Inspirans seuraa jatkuvasti ruokaan, elintarvikkeisiin ja päivittäistavarakauppaan liittyviä ilmiöitä ja trendejä yhdessä ruotsalaisen trendi- ja innovaatiotoimisto Sprillon kanssa. Kvartaaleittain päivittyvä trendikatsaus konkretisoi käytännön esimerkein, miten erityisesti megatrendit ilmenevät kulutuskulttuurissa esimerkiksi uusissa konsepteissa.
Trendiseurantaa tehdessä on helppo havaita, kuinka vastuullisuustrendi saa jatkuvasti uusia ilmenemismuotoja, ja miten ruoantuotannon ympäristökuormitus puhuttelee yhä useampia. Alle olen kerännyt muutamia kiinnostavia esimerkkejä uusimmista aineistoista.
Maaperäystävälliset konseptit
Tänä syksynä maaperän köyhtyminen on saanut runsaasti huomiota eri medioissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön arviosta, jonka mukaan hedelmällinen maaperä saattaa loppua maailmasta 60 vuodessa. Monet yritykset ovat jo kehittäneet tuotantoketjuaan kokonaisvaltaisesti vastuullisemmaksi ja esimerkiksi Luomun kulutus kasvaa.
Ruotsissa on näkynyt jo pidempään vastuullisen maatalouden väitteitä eri konsepteissa. Onkin mielenkiintoista seurata, tuleeko kestävän kehityksen mukainen viljely ja maaperäystävällisyys olemaan yhä keskeisemmässä roolissa vastuullisuuskategorian konsepteissa.
Esimerkkiä näyttää Knehtilän Pieni Puro -konsepti, jonka keskiöön on nostettu ruoan tuottaminen luontoa ja maaperää säästäen ”yhden planeetan taktiikalla”. Tämä mahdollistetaan ainutlaatuisen ekologisella viljelytavalla ja uudenlaisella yhteistyömallilla, ravinne- ja energiaomavaraisella agroekologisella symbioosilla. Siinä ravinteet ja energia kierrätetään paikallisesti, hiiltä sitoutuu maahan, eikä peltojen läpi virtaavaan puroon huuhtoudu ravinteita. Yrityksellä on vahva missio muuttaa ruoantuotantoa vastuullisemmaksi ja se tekee työtä levittääkseen menetelmää myös muille kotimaisille luomutiloille.
Ruotsissa taas Nordisk Råvara on kaupallistanut maaperäystävällisen viljelyn. Myös estetiikka on ruotsalaiseen tapaan tärkeässä osassa konseptia. Lisäksi sekä Knehtilän Pieni Puro että Nordisk Råvara käyttävät raaka-aineena muinaisviljoja. Terveellisyys -trendin myötä muinaisviljat on löydetty uudelleen ja niitä sisältävien uusien leivottujen tuotteiden raportoidaan kasvavan keskimäärin 12 % vuosittain (Global, CAGR, 2014-2018).
Ruokateknologia irrottautuu pelloista
Kasvava väestö vaatii entistä tehokkaampaa ruoantuotantoa yhä pienemmillä alueilla. Toivoa tuovat erilaiset teknologian mahdollistamat innovaatiot, kuten vertikaaliviljelmät tai laboratoriossa kasvatettavat eläin- ja kasvisolut. Yhteistä uusille teknologian mahdollistamille innovaatioille on irrottautuminen perinteisestä maataloudesta kohti uudenlaisia, tehokkaita ratkaisuja, jotka paitsi vähentävät päästöjä huomattavasti myös vaativat merkittävästi vähemmän vettä tai maaperää, eivätkä ole sääriippuvaisia.
Suomalaiset suuret ruoka-alan yritykset, joilla on vahva tutkimus- ja tuotekehitysosaaminen, ovat ottaneet suunnannäyttäjän roolin ruokateknologiassa ja tulevaisuuden vastuullisten ainesosainnovaatioiden kaupallistamisessa.
Syyskuussa Fazer julkisti strategisen kumppanuuden suomalaisen ruokateknologian start-upin Solar Foodsin kanssa. Tavoitteena on tutkia ja kehittää yhteistyössä uutta Solein – proteiiniainesosainnovaatiota. Kyseessä on ”hiilineutraali proteiini, jota voidaan tuottaa ilman kielteisiä vaikutuksia maaperälle, ilmastolle ja maankäytölle.” Solar Foods puhuu vallankumouksellisesta proteiinista, joka valmistetaan ilmasta, vedestä ja uusiutuvasta sähköstä.
Odotukset ovat korkealla, koska syyskuussa Solar Foods voitti maailman arvostetuimman designpalkinnon, Index Award-palkinnon, joka myönnetään ihmisten elämää parantavalle ja ympäristövaikutuksiltaan merkittävälle ratkaisulle. Lisäksi Solar Foods keräsi yhteensä 3,5M€ rahoituksen, joka mahdollistaa proteiiniainesosan kehittämisen sekä tutkimus- ja tuotekehityssuunnitelman edistämisen.
Valio puolestaan julkisti solmineensa aiesopimuksen suomalaisen Origin by Ocean -yrityksen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tutkia Itämeren merilevästä jalostetuttujen ainesosien, kuten sakeuttajien, väriaineiden ja antioksidanttien hyödyntämistä elintarviketuotannossa. Origin by Ocean aikoo viljellä levää Itämeressä, jolloin levä myös puhdistaa merta ja sitoo itseensä ravinteita.
Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan, mitä kaikkea tulevaisuuden teknologia mahdollistaa vastuullisessa ruoantuotannossa, miten näitä innovaatioita kaupallistetaan ja ennen kaikkea miten kuluttajat ottavat ne vastaan.